РУС БЕЛ ENG

Комплексная сістэма мер, накіраваная на прапаганду здаровага харчавання і фарміраванне правільных харчовых паводзін навучэнцаў

20.12.2023

Мэта: фарміраванне ў навучэнцаў каштоўнаснага стаўлення да ўласнага здароўя, засваенню навыкаў культуры харчавання, правільных харчовых паводзін як састаўной часткі здаровага ладу жыцця.

Задачы:

пашырыць веды дзяцей аб правілах харчавання, накіраваных на захаванне і ўмацаванне здароўя, фарміраванне гатоўнасці выконваць гэтыя правілы;

фарміраваць навыкі правільнага харчавання як састаўной часткі здаровага ладу жыцця;

асвятляць пытанні арганізацыі правільнага харчавання перад педагагічнай і бацькоўскай грамадскасцю;

прапагандаваць прынцыпы здаровага і паўнавартаснага харчавання;

прадаставіць якаснае, бяспечнае і збалансаванае харчавання з улікам смакавых пераваг саміх навучэнцаў і іх бацькоў (законных прадстаўнікоў);

павысіць узровень ведаў навучэнцаў, педагогаў і бацькоў у пытаннях здаровага харчавання, папулярызаваць і павышаць прывабнасць здаровага школьнага харчавання.

 

№ п\п

Мерапрыемствы

Тэрміны правядзення

Адказныя

I. Стварэнне ўмоў для арганізацыі рацыянальнага харчавання

1

Правядзенне рамонта харчблку, абедзеннай залы

ліпень, жнівень

загадчык гаспадаркі

2

Абнаўленне і папаўненне матэрыяльнай базы харчблоку

ліпень, жнівень

загадчык гаспадаркі

3

Інтруктыўна-метадычная нарада “Аб арганізацыі харчавання ў 2023/2024 навучальным годзе”

жнівень

дырэктар

4

Арганізацыя работы Савета па харчаванню

жнівень

дырэктар

5

Арганізацыя работы бракеражнай камісіі

жнівень

дырэктар

6

Арганізацыя работы па абеспячэнню харчавання навучэнцаў

жнівень, верасень

адказны за арганізацыю харчавання

7

Афармленне стэндаў у сталовай установы з інфармацыяй аб рэжыме, культуры і збалансаванасці харчавання

 

жнівень, верасень

адказны за арганізацыю харчавання

8

Размяшчэнне інфармацыі аб арганізацыі харчавання на сайце

жнівень, верасень

Аператар ЭВМ

9

Здзяйсненне штодзённага кантролю за работай сталовай

на працягу года

члены бракеражнай камісіі, Савета па харчаванню

II. Адукацыйная і інфармацыйна-тлумачальная работа

1

Навучанне вучняў асновам здаровага харчавання ў рамках рэалізацыі вучэбных праграм па вучэбных прадметах "Чалавек і свет", "Асновы бяспекі жыццядзейнасці", "Фізічная культура і здароўе", "Працоўнае навучанне", "Біялогія"

на працягу года

намеснік дырэктара па вучэбнай рабоце, настаўнікі-прадметнікі

2

Арганізацыя работы факультатыўных заняткаў

"Па прыступках правілаў здаровага харчавання" (I-IV класы)

на працягу года

намеснік дырэктара па вучэбнай рабоце

3

Урокі здароўя (у тым ліку з прыцягненнем медыцынскіх работнікаў) на тэмы:

"Здаровае харчаванне - аснова здароўя";

"Як харчавацца правільна";

"Аб карысці рыбных прадуктаў";

“Вітаміны і здароўе”

«Рэжым харчавання. Правілы паводзін за стало»»;

«Апрацоўка харчовых прадуктаў перад ужываннем. Правілы догляду посуду»;

"Харчовыя рызыкі, прадукты, небяспечныя для здароўя";

«Хваробы, якія перадаюцца праз ежу. Правілы захоўвання прадуктаў і гатовых страў»

 

 

 

кастрычнік

 

лістапад

снежань

студзень

люты

 

сакавік

 

 

красавік

 

май

класныя кіраўнікі, медыцынскі работнік

4

Тыдзень правільнага харчавання:

-         Конкурс малюнкаў "Азбука здаровага харчавання" (I-IV класы)

-         Конкурс газет “Здароўе на талерцы” (V-ХІ класы)

-         Вусны часопіс “Здаровае харчаванне”

-         Дыспут “Малочныя прадукты: за і супраць”

 

 

  5

Тыдзень культуры харчавання

-         Конкурс мультымедыйных праектаў “Як аформіць стол” (IX-XI класы)

-         Конкурс дамашніх рэцэптаў «Смачная і здаровая ежа» (V-VIII класы)

-         Размова на тэму “Як мы сустракаем гасцей”

-         Жывыя карцінкі “Паводзіны за сталом”

студзень

педагог-арганізатар, класныя кіраўнікі

6

Удзел бацькоў (законных прадстаўнікоў) у мерапрыемствах шостага школьнага дня (у рамках напрамку "Здаровы лад жыцця")

на працягу года

намеснік дырэктара па выхаваўчай рабоце, класныя кіраўнікі

медыцынскі работнік

7

Правядзенне «Тыдня здароўя»

май

намеснік дырэктара па выхаваўчай рабоце, класныя кіраўнікі

III. Работа з педагогамі

1

Круглы стол “Школьнае харчаванне. Якім яму быць?”

верасень

дырэктар

2

Разгляд пытанняў на нарадах пры дырэктары:

"Аб арганізацыі харчавання";

"Аб рэалізацыі санітарна-эпідэміялагічнага заканадаўства пры арганізацыі харчавання навучэнцаў";

"Аб рабоце ўстановы адукацыі па фарміраванні навыкаў здаровага харчавання, правільных харчовых паводзін навучэнцаў";

"Аб рабоце педагогаў па павышэнні ўзроўню інфармаванасці навучэнцаў у галіне здаровага харчавання" (у рамках рэалізацыі навучальных праграм па вучэбных прадметах і факультатыўных заняткаў);

"Аб выкананні комплекснай сістэмы мер, накіраванай на прапаганду здаровага харчавання і фарміраванне правільных харчовых паводзін навучэнцаў"

 

 

кастрычнік

снежань

 

 

люты

 

 

 

красавік

 

 

 

 

 

май

 

 

намеснік дырэктара па выхаваўчай рабоце

IV. Арганізацыя і правядзенне мерапрыемстваў па фарміраванню здаровага ладу жыцця

1

Індывідуальнае кансультаванне законных прадстаўнікоў па пытаннях арганізацыі школьнага харчавання

на працягу года

намеснік дырэктара па выхаваўчай рабоце, медыцынскі работнік

2

Інфармаванне законных прадстаўнікоў па пытаннях здаровага харчавання з выкарыстаннем месэнджараў

на працягу года

класныя кіраўнікі

3

Лекторый для бацькоў «Правільнае харчаванне - залог здароўя» (у рамках бацькоўскага сходу)

кастрычнік

намеснік дырэктара па выхаваўчай рабоце

медыцынскі работнік

4

Дзень беларускай кухні

красавік

намеснік дырэктара па выхаваўчай рабоце

5

Правядзенне тыдня здаровага харчавання:

майстар-класы па прыгатаванні страў; выстаўка літаратуры ў бібліятэцы “Вітамінная азбука”

май

настаўнік абслуговай працы, біблітэкар

6

«Любімыя рэцэпты нашай сям'і» (у рамках бацькоўскага сходу)

лістапад

класныя кіраўнікі

7

Конкурс сямейных буклетаў "А ў мяне сёння на стале..."

сакавік

класныя кіраўнікі

8

Выданне інфармацыйных бюлетэняў для бацькоў аб правілах здаровага харчавання:

“Вітаміны здароўя”, “Фактары ЗЛЖ” і інш.

на працягу года

класныя кіраўнікі

медыцынскі работнік

V. Арганізацыя і правядзенне мерапрыемстваў па ўдасканаленню культуры харчавання

1

Кантроль за

захаваннем гігіенічных патрабаванняў да зместу памяшканняў, абсталявання, інвентара, посуду;

захаваннем персаналам харчблока правілаў вытворчай санітарыі, тэрмінаў прыдатнасці (захоўвання) і ўмоў захоўвання харчовых.

в течение года

члены Савета па харчаванню, баркеражнай камісіі

2

Правядзенне анкетавання бацькоў (законных прадстаўнікоў), навучэнцаў па пытаннях якасці падрыхтоўкіежы, культуры абслугоўвання, эстэтыкі пры прадастаўленні харчавання

лістапад, май

члены Савета па харчаванню, бракеражнай камісіі

3

Даследаванне ўзроўню ведаў навучэнцаў аб здаровым харчаванні

красавік

класныя кіраўнікі

4

Анкетаванне задаволенасці навучэнцаў школьным харчаванне (выяўленне смакавых  пераваг)

штомесяц

адказны за арганізацыю харчавання