Комплексная сістэма мер, накіраваная на прапаганду здаровага харчавання і фарміраванне правільных харчовых паводзін навучэнцаў
20.12.2023Мэта: фарміраванне ў навучэнцаў каштоўнаснага стаўлення да ўласнага здароўя, засваенню навыкаў культуры харчавання, правільных харчовых паводзін як састаўной часткі здаровага ладу жыцця.
Задачы:
пашырыць веды дзяцей аб правілах харчавання, накіраваных на захаванне і ўмацаванне здароўя, фарміраванне гатоўнасці выконваць гэтыя правілы;
фарміраваць навыкі правільнага харчавання як састаўной часткі здаровага ладу жыцця;
асвятляць пытанні арганізацыі правільнага харчавання перад педагагічнай і бацькоўскай грамадскасцю;
прапагандаваць прынцыпы здаровага і паўнавартаснага харчавання;
прадаставіць якаснае, бяспечнае і збалансаванае харчавання з улікам смакавых пераваг саміх навучэнцаў і іх бацькоў (законных прадстаўнікоў);
павысіць узровень ведаў навучэнцаў, педагогаў і бацькоў у пытаннях здаровага харчавання, папулярызаваць і павышаць прывабнасць здаровага школьнага харчавання.
№ п\п |
Мерапрыемствы |
Тэрміны правядзення |
Адказныя |
I. Стварэнне ўмоў для арганізацыі рацыянальнага харчавання |
|||
1 |
Правядзенне рамонта харчблку, абедзеннай залы |
ліпень, жнівень |
загадчык гаспадаркі |
2 |
Абнаўленне і папаўненне матэрыяльнай базы харчблоку |
ліпень, жнівень |
загадчык гаспадаркі |
3 |
Інтруктыўна-метадычная нарада “Аб арганізацыі харчавання ў 2023/2024 навучальным годзе” |
жнівень |
дырэктар |
4 |
Арганізацыя работы Савета па харчаванню |
жнівень |
дырэктар |
5 |
Арганізацыя работы бракеражнай камісіі |
жнівень |
дырэктар |
6 |
Арганізацыя работы па абеспячэнню харчавання навучэнцаў |
жнівень, верасень |
адказны за арганізацыю харчавання |
7 |
Афармленне стэндаў у сталовай установы з інфармацыяй аб рэжыме, культуры і збалансаванасці харчавання
|
жнівень, верасень |
адказны за арганізацыю харчавання |
8 |
Размяшчэнне інфармацыі аб арганізацыі харчавання на сайце |
жнівень, верасень |
Аператар ЭВМ |
9 |
Здзяйсненне штодзённага кантролю за работай сталовай |
на працягу года |
члены бракеражнай камісіі, Савета па харчаванню |
II. Адукацыйная і інфармацыйна-тлумачальная работа |
|||
1 |
Навучанне вучняў асновам здаровага харчавання ў рамках рэалізацыі вучэбных праграм па вучэбных прадметах "Чалавек і свет", "Асновы бяспекі жыццядзейнасці", "Фізічная культура і здароўе", "Працоўнае навучанне", "Біялогія" |
на працягу года |
намеснік дырэктара па вучэбнай рабоце, настаўнікі-прадметнікі |
2 |
Арганізацыя работы факультатыўных заняткаў "Па прыступках правілаў здаровага харчавання" (I-IV класы) |
на працягу года |
намеснік дырэктара па вучэбнай рабоце |
3 |
Урокі здароўя (у тым ліку з прыцягненнем медыцынскіх работнікаў) на тэмы: "Здаровае харчаванне - аснова здароўя"; "Як харчавацца правільна"; "Аб карысці рыбных прадуктаў"; “Вітаміны і здароўе” «Рэжым харчавання. Правілы паводзін за стало»»; «Апрацоўка харчовых прадуктаў перад ужываннем. Правілы догляду посуду»; "Харчовыя рызыкі, прадукты, небяспечныя для здароўя"; «Хваробы, якія перадаюцца праз ежу. Правілы захоўвання прадуктаў і гатовых страў» |
кастрычнік
лістапад снежань студзень люты
сакавік
красавік
май |
класныя кіраўнікі, медыцынскі работнік |
4 |
Тыдзень правільнага харчавання: - Конкурс малюнкаў "Азбука здаровага харчавання" (I-IV класы) - Конкурс газет “Здароўе на талерцы” (V-ХІ класы) - Вусны часопіс “Здаровае харчаванне” - Дыспут “Малочныя прадукты: за і супраць” |
|
|
5 |
Тыдзень культуры харчавання - Конкурс мультымедыйных праектаў “Як аформіць стол” (IX-XI класы) - Конкурс дамашніх рэцэптаў «Смачная і здаровая ежа» (V-VIII класы) - Размова на тэму “Як мы сустракаем гасцей” - Жывыя карцінкі “Паводзіны за сталом” |
студзень |
педагог-арганізатар, класныя кіраўнікі |
6 |
Удзел бацькоў (законных прадстаўнікоў) у мерапрыемствах шостага школьнага дня (у рамках напрамку "Здаровы лад жыцця") |
на працягу года |
намеснік дырэктара па выхаваўчай рабоце, класныя кіраўнікі медыцынскі работнік |
7 |
Правядзенне «Тыдня здароўя» |
май |
намеснік дырэктара па выхаваўчай рабоце, класныя кіраўнікі |
III. Работа з педагогамі |
|||
1 |
Круглы стол “Школьнае харчаванне. Якім яму быць?” |
верасень |
дырэктар |
2 |
Разгляд пытанняў на нарадах пры дырэктары: "Аб арганізацыі харчавання"; "Аб рэалізацыі санітарна-эпідэміялагічнага заканадаўства пры арганізацыі харчавання навучэнцаў"; "Аб рабоце ўстановы адукацыі па фарміраванні навыкаў здаровага харчавання, правільных харчовых паводзін навучэнцаў"; "Аб рабоце педагогаў па павышэнні ўзроўню інфармаванасці навучэнцаў у галіне здаровага харчавання" (у рамках рэалізацыі навучальных праграм па вучэбных прадметах і факультатыўных заняткаў); "Аб выкананні комплекснай сістэмы мер, накіраванай на прапаганду здаровага харчавання і фарміраванне правільных харчовых паводзін навучэнцаў" |
кастрычнік снежань
люты
красавік
май |
намеснік дырэктара па выхаваўчай рабоце |
IV. Арганізацыя і правядзенне мерапрыемстваў па фарміраванню здаровага ладу жыцця |
|||
1 |
Індывідуальнае кансультаванне законных прадстаўнікоў па пытаннях арганізацыі школьнага харчавання |
на працягу года |
намеснік дырэктара па выхаваўчай рабоце, медыцынскі работнік |
2 |
Інфармаванне законных прадстаўнікоў па пытаннях здаровага харчавання з выкарыстаннем месэнджараў |
на працягу года |
класныя кіраўнікі |
3 |
Лекторый для бацькоў «Правільнае харчаванне - залог здароўя» (у рамках бацькоўскага сходу) |
кастрычнік |
намеснік дырэктара па выхаваўчай рабоце медыцынскі работнік |
4 |
Дзень беларускай кухні |
красавік |
намеснік дырэктара па выхаваўчай рабоце |
5 |
Правядзенне тыдня здаровага харчавання: майстар-класы па прыгатаванні страў; выстаўка літаратуры ў бібліятэцы “Вітамінная азбука” |
май |
настаўнік абслуговай працы, біблітэкар |
6 |
«Любімыя рэцэпты нашай сям'і» (у рамках бацькоўскага сходу) |
лістапад |
класныя кіраўнікі |
7 |
Конкурс сямейных буклетаў "А ў мяне сёння на стале..." |
сакавік |
класныя кіраўнікі |
8 |
Выданне інфармацыйных бюлетэняў для бацькоў аб правілах здаровага харчавання: “Вітаміны здароўя”, “Фактары ЗЛЖ” і інш. |
на працягу года |
класныя кіраўнікі медыцынскі работнік |
V. Арганізацыя і правядзенне мерапрыемстваў па ўдасканаленню культуры харчавання |
|||
1 |
Кантроль за захаваннем гігіенічных патрабаванняў да зместу памяшканняў, абсталявання, інвентара, посуду; захаваннем персаналам харчблока правілаў вытворчай санітарыі, тэрмінаў прыдатнасці (захоўвання) і ўмоў захоўвання харчовых. |
в течение года |
члены Савета па харчаванню, баркеражнай камісіі |
2 |
Правядзенне анкетавання бацькоў (законных прадстаўнікоў), навучэнцаў па пытаннях якасці падрыхтоўкіежы, культуры абслугоўвання, эстэтыкі пры прадастаўленні харчавання |
лістапад, май |
члены Савета па харчаванню, бракеражнай камісіі |
3 |
Даследаванне ўзроўню ведаў навучэнцаў аб здаровым харчаванні |
красавік |
класныя кіраўнікі |
4 |
Анкетаванне задаволенасці навучэнцаў школьным харчаванне (выяўленне смакавых пераваг) |
штомесяц |
адказны за арганізацыю харчавання |